Ryhmien kuvaukset

Kuvaukset: Maria Elisabet Laurén

PERUSKURSSI

Peruskurssilla opetellaan argentiinalaisen tangon peruskuvioita, parityöskentelyä ja musiikkiin tanssimista. Tavoitteena on oppia liikkumaan parin kanssa musiikin mukaan argentiinalaisen tangon erityispiirteet huomioiden. Peruskuvioita ovat mm. kävely (caminata) normaali- ja ristisysteemissä, salida ja sen osat normaali- ja ristisysteemissä, ocho eteen ja taakse, ocho cortado, yksinkertaiset käännökset giroon tai kävelyyn pohjautuen (mm. media luna), yksinkertaiset paradat ja pasadat. Musiikista opetellaan tunnistamaan peruselementtejä kuten rytmi ja melodia, musiikin tyylit kuten rytminen ja lyyrinen, ja harjoittelemme niiden ilmentämistää liikkeellä. Musiikki on selkeää tanssimusiikkia mm. seuraavilta orkestereilta: Francisco Canaro, Carlos Di Sarli, Miquel Calo, Juan D’Arienzo. Tutustutaan myös milongaetikettiin ja kauden aikana käydään sunnuntaimilongassa!

Peruskurssin jakso on vuoden mittainen, eli nämä kuviot käydään läpi yhden lukuvuoden eli kahden lukukauden aikana.

Suosittelemme peruskurssille tuloa jos olet aivan vasta-alkaja paritansseissa, ja jos olet vasta-alkaja argentiinalaisessa tangossa (vaikka olisitkin tanssinut muita paritansseja). Peruskurssilla kannattaa viettää 1-2 vuotta, sillä joka kaudella opetetaan perusteet vähän eri tavalla ja eri kuvioiden avulla, riippuen opettajasta, fiiliksestä ja ryhmästä. Erityisesti viejän roolissa tanssivan kannattaa käydä useita peruskursseja, aina oppii jotain uutta!

Peruskurssille voit tulla oman parin kanssa tai yksin. Tunnilla voit harjoitella oman parin kanssa tai osallistua parinvaihtoon. Kokemuksemme mukaan parhaan oppimistuloksen varmistaa se, että ainakin muutaman kerran oppitunnissa vaihtaa paria!

Keväällä 2019 järjestetään peruskurssit maanantaina klo 19-20.30 ja keskiviikkona klo 18-19.30. Kevätkauden kurssimaksuun kuuluu yksi 90min tunti viikossa, valitse maanantain tai keskiviikon ryhmä. Maanantain ja keskiviikon tuntien sisältö on sama. Mahdolliset poissaolot voi korvata osallistumalla toisen ryhmän tunneille.    

KESKITASO

Keskitason tunneilla keskitytään tilassa liikkumiseen ja harjoitellaan milongassa tanssimista. Peruskurssin kuviot alkavat olla hallussa; niitä aletaan nyt muunnella, tanssia erilaisiin musiikkeihin ja tutkia miten niillä liikutaan tilassa. Kuviovalikoimana on peruskurssin kuviot ja niiden variaatiot, giro-pohjaiset käännökset, contragiro, ja uusina elementteinä mm. sacadas ja boleos. Musiikkivalikoima laajenee ja musiikillista osaamista syvennetään mm. kappaleen rakenteen tuntemuksella. Opetellaan myös muita argentiinalaiseen tanssiperheeseen kuuluvia lajeja, kuten valssia ja milongaa. Tunneilla käymisen lisäksi milongoissa tanssiminen on olennainen osa keskitason tanssijan viikko-ohjelmaa. Milongaetikettiä harjoitellaan myös tunnilla.

Tunneilla odotetaan että oppilaalla on peruskurssin taidot hallussa ja takana on n. 1-2 vuotta tanssiharrastusta. Keskitason tunneilla voi viettää useammankin vuoden, sillä joka kaudella ohjelma on varmasti hieman erilainen! Peruskurssilla kannattaa myös käydä lisäksi vahvistamassa perusteiden osaamista. Keskitasolla voit harjoitella oman parin kanssa tai osallistua parinvaihtoon.

Keväällä 2019 keskitason tunnit pidetään keskiviikkoisin klo 19.30-21 (90min). 

EDISTYNEET

Edistyneen oppilaan ja tanssijan haasteena on löytää se oma tanssi. Tunneilla tutustutaan eri tanssityyleihin, mm. salonkitango, tango milonguero, tango nuevo. Musiikkivalikoima laajenee, mukaan tulee dramaattisia orkestereita, kuten Osvaldo Pugliese ja Anibal Troilo, ja toisaalta Guardia Viejan musiikkia kuten Francisco Lomuto ja Roberto Firpo. Erilaisia musiikkityylejä opetellaan tanssimaan eri tyyleillä.

Peruskuviot ja niiden variaatiot ovat hanskassa ja niillä liikkuminen tilassa musiikin tahtiin on vaivatonta. Edistyneiden tunneilla peruselementeistä tehdään haastavia yhdistelmiä. Uusina elementteinä opettajat voivat esitellä mm. gancho, volcada, colgada, calesita. Tunneilla harjoitellaan myös perustekniikkaa edistyneen tanssijan näkökulmasta.

Tunneilla kannustetaan oppilaita etsimään omia ratkaisuja tarjoamalla teknisiä ja pedagogisia työkaluja harjoittelun avuksi. Ryhmien vetäjät tarjoavat edistyneille oppilailla henkisiä, fyysisiä ja musiikillisia haasteita! Edistyneiden ryhmässä keskitytään harjoitteluun oman parin kanssa.

Keväällä 2019 edistyneiden ryhmä pidetään maanantaisin klo 20.30-22 (90min). 

TEKNIIKKA

Tekniikkaryhmässä harjoitellaan argentiinalaisen tangon perustekniikoita yksin ja parin kanssa. Kävely, pivotointi, jalkaterän artikulaatio, asento, peruskuviot kuten ocho, giro, boleo, planeo, naisten koristeet ja musiikin peruselementit. Tekniikkatunnit sopivat kaiken tasoisille tanssijoille.

Keväällä 2019 tekniikkatunti on torstaisin klo 19-20 (60min).

PRAKTIKA

Practica (esp.) tarkoittaa vapaamuotoista harjoittelua musiikin tahtiin. Voit tulla yksin tai parin kanssa. Practicassa voit harjoitella tunneilla esiteltyjä kuvioita, tai tanssia vapaasti oman mielen mukaan.  Salilla on hyvä tilaisuus myös harjoitella toista roolia viejänä tai seuraajana. Practican vetäjältä voit kysyä pieniä vinkkejä ja practicassa saatetaan näyttää lyhyt ”päivän kuvio”.

Kevätkaudella 2019 practica pidetään torstaisin klo 20-22 ja practican järjestää yhteistyökumppanimme, tamperelainen tangoyhdistys Tango aMoroso ry. Practica on kaikille avoin ja hinta on 5€/kerta, tai 5x kortti Tango aMoroson jäsenille 20€.

TEEMATUNNIT

Säännöllisten viikkoryhmien lisäksi järjestetään vaihtuvilla aiheilla muutaman viikon mittaisia teematuntikokonaisuuksia. Teemat voivat liittyä esimerkiksi

  • tangon historiaan
  • musiikkiin
  • tangon eri tyyleihin
  • argentiinalaiseen kulttuuriin tai kieleen

Teematunneista tiedotetaan hyvissä ajoin, joten seuraa tiedotteitamme Facebookissa, näillä www-sivuilla ja uutiskirjeessämme (tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi).

ALKEISKURSSIT

Järjestämme myös intensiivisiä kahden päivän alkeiskursseja muutaman kerran kaudessa. Nämä sopivat sinulle, joka haluat aloittaa uuden harrastuksen ja viikonloput sopivat sinulle parhaiten, tai haluat vahvistaa perusteiden osaamista. Seuraa tiedotustamme kurssien ajankohdasta.

SEMINAARIT

Järjestämme kauden aikana myös seminaareja. Ne järjestetään yleensä viikonlopun aikana tiiviinä kurssina tietyllä teemalla. Seuraa tiedotustamme.