Ryhmien kuvaukset

Kuvaukset: Maria Elisabet Laurén

ALKEET

Alkeiskurssilla opetellaan argentiinalaisen tangon peruskuvioita, parityöskentelyä ja musiikkiin tanssimista. Tavoitteena on oppia liikkumaan parin kanssa musiikin mukaan argentiinalaisen tangon erityispiirteet huomioiden. Harjoitellaan liikkumista abrazossa eli tanssiotteessa. Peruskuvioita ovat mm. kävely (caminata), salida ja sen osat, ocho eteen ja taakse. Tutustutaan normaali- ja ristisysteemiin. Musiikista opetellaan tunnistamaan peruselementtejä kuten rytmi, melodia ja fraasit. Musiikki on selkeää tanssimusiikkia mm. seuraavilta orkestereilta: Francisco Canaro, Carlos Di Sarli, Miquel Calo, Juan D’Arienzo.

Alkeiskurssin jakso on puolen vuoden mittainen, eli kurssi lähtee alusta aina syyskuussa ja tammikuussa.

Suosittelemme alkeiskurssille tuloa, jos olet vasta-alkaja paritansseissa ja jos olet vasta-alkaja argentiinalaisessa tangossa (vaikka olisitkin tanssinut muita paritansseja). Alkeiskurssin voi käydä yhden tai useamman kerran, kunnes tunnet hallitsevasi materiaalin. Erityisesti viejän roolia opettelevan kannattaa käydä alkeiskurssia ainakin kaksi kautta.

Tunneille voi tulla opettelemaan viejän tai seuraajan roolia sukupuolesta riippumatta. Erittäin paljon opit, jos käyt alkeiskurssin ensin yhdessä, sitten toisessa roolissa!

Alkeiskurssille voit tulla oman parin kanssa tai yksin. Tunnilla toimii parinvaihto, mutta halutessasi voit harjoitella myös oman parin kanssa. Kokemuksemme mukaan parhaan oppimistuloksen varmistaa parinvaihtoon osallistuminen ainakin osan aikaa.

Suosittelemme alkeiskurssin ja tekniikkatunnin yhdistämistä!

Keväällä 2020 järjestetään alkeiskurssi torstaisin klo 18-19 (55min) alkaen 9.1.2020.

ALKEISJATKO 1 MA klo 19-20.30 ja ALKEIS-JATKO 2 KE klo 18-19.30

Alkeisjatkoryhmässä jatketaan argentiinalaisen tangon peruskuvioiden, parityöskentelyn ja musiikkiin tanssimisen harjoittelua. Syvennetään kävelyn ja muiden peruselementtien osaamista. Ristisysteemi alkaa olla jo tuttu asia. Uusina elementteinä opetellaan mm. ocho cortado, yksinkertaiset käännökset giroon tai kävelyyn pohjautuen (mm. media luna) ja paradat ja pasadat. Musiikkivalikoima laajenee ja opetellaan tunnistamaan ja  ilmentämään lyyristä ja rytmikästä musiikkia. Tutustutaan myös milongaetikettiin ja kauden aikana käydään milongassa!

Alkeisjatkoryhmään voit siirtyä, kun alkeiskurssin perusasiat ovat hallussa. Alkeisjatkoryhmän kausi on vuoden mittainen, ja ryhmässä kannattaa viettää 1-2 vuotta.

Alkeisjatkokurssille voit tulla oman parin kanssa tai yksin. Tunnilla toimii parinvaihto, mutta halutessasi voit harjoitella myös oman parin kanssa. Kokemuksemme mukaan parhaan oppimistuloksen varmistaa parinvaihtoon osallistuminen ainakin osan aikaa.

Keväällä 2020 järjestetään kaksi alkeis-jatko-ryhmää: maanantaisin alkeis-jatko 1 klo 19-20.30 ja keskiviikkoisin alkeis-jatko 2 klo 18-19.30. Valitse jompikumpi ryhmä kokemuksesi tai aikataulusi mukaan; alkeisjatko 1 -ryhmään voivat siirtyä syksyllä 2019 alkeisryhmässä aloittaneet, ja alkeisjatko 2 -ryhmässä voivat jatkaa syksyllä 2019 alkeisjatkossa käyneet. Ryhmä 1 aloittaa ma 13.1. ja ryhmä 2 ke 15.1. 

KESKITASO

Keskitason tunneilla keskitytään tilassa liikkumiseen ja harjoitellaan milongassa tanssimista. Peruskurssin kuviot alkavat olla hallussa; niitä aletaan nyt muunnella, tanssia erilaisiin musiikkeihin ja tutkia miten niillä liikutaan tilassa. Kuviovalikoimana on peruskurssin kuviot ja niiden variaatiot, giro-pohjaiset käännökset, contragiro, ja uusina haastavampina elementteinä mm. sacadas ja boleos. Musiikkivalikoima laajenee ja musiikillista osaamista syvennetään mm. kappaleen rakenteen tuntemuksella. Opetellaan myös muita argentiinalaiseen tanssiperheeseen kuuluvia lajeja, kuten valssia ja milongaa. Tunneilla käymisen lisäksi milongoissa tanssiminen on olennainen osa keskitason tanssijan viikko-ohjelmaa. Milongaetikettiä harjoitellaan myös tunnilla.

Keskitason tunneilla odotetaan, että oppilaalla on perustaidot hallussa ja takana on n. 2 vuotta aktiivista argentiinalaisen tangon harrastusta. Keskitason tunneilla voi viettää useammankin vuoden, sillä joka kaudella ohjelma on varmasti hieman erilainen! Lisäksi voit käydä alkeisjatkoryhmässä vahvistamassa perusteiden osaamista. Tunnilla on käytössä parinvaihto, tai halutessasi voit harjoitella oman parin kanssa.

Keväällä 2020 keskitason tunnit pidetään keskiviikkoisin klo 19.30-21 (90min). Ryhmä aloittaa ke 15.1. 

EDISTYNEET

Edistyneen oppilaan ja tanssijan haasteena on löytää se oma tanssi. Tunneilla tutustutaan eri tanssityyleihin, mm. salonkitango, tango milonguero, tango nuevo. Musiikkivalikoima laajenee, mukaan tulee dramaattisia orkestereita, kuten Osvaldo Pugliese ja Anibal Troilo, ja toisaalta Guardia Viejan musiikkia kuten Francisco Lomuto ja Roberto Firpo. Erilaisia musiikkityylejä opetellaan tanssimaan eri tyyleillä.

Peruskuviot ja niiden variaatiot ovat hanskassa ja niillä liikkuminen tilassa musiikin tahtiin on vaivatonta. Edistyneiden tunneilla peruselementeistä tehdään haastavia yhdistelmiä. Uusina elementteinä opettajat voivat esitellä mm. gancho, volcada, colgada, calesita. Tunneilla harjoitellaan myös perustekniikkaa edistyneen tanssijan näkökulmasta.

Voit tulla edistyneiden ryhmään, jos haluat keskittyä harjoittelemaan oman parin kanssa. Tunnilla edellytetään keskitason kuvioiden hallintaa. Opettajat ohjaavat harjoittelua myös parin omien toiveiden mukaan perustekniikkaan tai haastavampiin elementteihin keskittyen.

Keväällä 2020 edistyneiden ryhmä pidetään maanantaisin klo 20.30-22 (90min) 13.1. alkaen. 

TEKNIIKKA

Tekniikkaryhmässä harjoitellaan argentiinalaisen tangon perustekniikoita yksin ja parin kanssa. Kävely, pivotointi, jalkaterän artikulaatio, asento, peruskuviot kuten ocho, giro, boleo, planeo, koristeet ja musiikin peruselementit. Tekniikkatunnit sopivat kaiken tasoisille tanssijoille ja ovat erityisen hyödylliisä aloittelijoille. Tekniikkatunneilla harjoitellaan lähinnä yksin, joten tekniikkaryhmä sopii oman tekniikan kehittämiseen silloinkin, kun ei ole omaa paria.

Keväällä 2020 tekniikkatunti on torstaisin klo 19-20 (60min) 9.1. alkaen.

PRAKTIKA TO klo 20-22

Practica (esp.) tarkoittaa vapaamuotoista harjoittelua musiikin tahtiin. Voit tulla yksin tai parin kanssa. Practicassa voit harjoitella tunneilla esiteltyjä kuvioita, tai tanssia vapaasti oman mielen mukaan.  Salilla on hyvä tilaisuus myös harjoitella toista roolia viejänä tai seuraajana. Practican vetäjältä voit kysyä pieniä vinkkejä ja practicassa saatetaan näyttää lyhyt ”päivän kuvio”.

Kevätkaudella 2020 practica pidetään torstaisin klo 20-22 ja practican järjestää yhteistyökumppanimme, tamperelainen tangoyhdistys Tango aMoroso ry. Practica on kaikille avoin ja hinta on 5€/kerta, tai 5x kortti Tango aMoroson jäsenille 20€. Practica alkaa 9.1. 

TEEMATUNNIT

Säännöllisten viikkoryhmien lisäksi järjestetään vaihtuvilla aiheilla muutaman viikon mittaisia teematuntikokonaisuuksia. Teemat voivat liittyä esimerkiksi

  • tangon historiaan
  • musiikkiin
  • tangon eri tyyleihin
  • argentiinalaiseen kulttuuriin tai kieleen

Teematunneista tiedotetaan hyvissä ajoin, joten seuraa tiedotteitamme Facebookissa, näillä www-sivuilla ja uutiskirjeessämme (tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi).

ALKEISKURSSIT

Järjestämme myös intensiivisiä kahden päivän alkeiskursseja muutaman kerran kaudessa. Nämä sopivat sinulle, joka haluat aloittaa uuden harrastuksen ja viikonloput sopivat sinulle parhaiten, tai haluat vahvistaa perusteiden osaamista. Seuraa tiedotustamme kurssien ajankohdasta.

SEMINAARIT

Järjestämme kauden aikana myös seminaareja. Ne järjestetään yleensä viikonlopun aikana tiiviinä kurssina tietyllä teemalla. Seuraa tiedotustamme.